Last van een vochtige kelder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Vochtige kelder

De kelder is de ideale plek om je voorraden op te slaan. Om deze reden is het belangrijk dat je geen last hebt van een vochtige kelder. Je wilt immers niet dat het vocht een negatief effect gaat hebben op het opgeslagen eten. Daarnaast kan het vocht via de kelder tevens je huis binnendringen, wat alleen maar meer problemen op gaat leveren. Kortom, het is een goed idee om een vochtige kelder te voorkomen dan wel te herstellen.

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende vochtexperts bij jou in de buurt. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod om tot 40% op de kosten te besparen!

Op deze pagina gaan we dieper in op het fenomeen vochtige kelders, en alle aspecten die er mee te maken hebben. Eerst worden de oorzaken uiteengezet. Vervolgens worden enkele oplossingen voor een vochtige kelder bekeken. Denk hierbij aan kelderdichting (bekuiping) of kelderdrainage. Ook de prijs van kelderdichting wordt vermeld. Hierna worden een aantal tips gegeven, aan de hand waarvan je zelf je eigen kelder waterdicht kunt maken.



Wat zijn de oorzaken van vocht in de kelder?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het vochtig worden van een kelder. Deze oorzaken kunnen desastreuze gevolgen hebben: het is ongezond, het heeft een negatief effect op de algehele waarde van je woning en het tast spullen en levensmiddelen aan. Het diagnosticeren van de oorzaken zorgt er voor dat je vervolgens op zoek kunt gaan naar de juiste oplossing voor het probleem. Immers is niet elke oorzaak op dezelfde manier te verhelpen. Bekijk daarom altijd eerst goed wat het probleem veroorzaakt.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Grondvocht
  • Condensatievocht
  • Slechte drainage
  • Scheuren
  • Lekkage

Hieronder gaan we dieper in op de oorzaken van een vochtige kelder. Vochtbestrijdingsexpert inschakelen? Vraag gratis offertes aan en vind een vochtbestrijder bij jou uit de buurt!

Grondvocht

Grondwater kan omhoog komen, en niet elke kelder is hiertegen bestand. Wanneer er geen constructie gebouwd is om het grondvocht tegen te gaan, zal het vocht zich ophopen in de kelder. Dit kan er tevens voor zorgen dat de omliggende muren poreus worden, waardoor het vocht tevens je huis binnen kan dringen. Het spuiten van een waterafstotende gel in de muur of het verlagen van het grondwater zijn goede oplossingen om dit probleem tegen te gaan.

Condensvocht

Een frequent voorkomend probleem in kelders is de aanwezigheid van condensvocht. Veelal zijn temperatuurschommelingen in combinatie met een gebrekige ventilatie de hoofdoorzaken waardoor condensvocht in een kelder blijft staan. Vochtige muren en beslagen ramen zijn een duidelijke indicator van een overvloed aan condensvocht. Goede ventilatie en een consistente temperatuur gaan condensvocht tegen.

vochtproblemen door scheuren en beschadigingen

Slechte drainage

Drainage is het afvoeren van water uit de grond om zo het waterpeil te verlagen. Dit gebeurt over of onder de grond. Een slechte drainage, bijvoorbeeld omdat deze het water niet goed weg krijgt of omdat er een lek is ontstaan, kan leiden tot een ophoping van vocht in de kelder. Het repareren van de waterafvoer is de beste oplossing.

Vochtproblemen door scheuren

Scheuren en beschadigingen aan muren zijn een ideale manier voor vocht om door te dringen in een huis. De kelder, toch vaak één van de oudere en minst onderhouden gedeeltes, valt hier vaak ten prooi aan. Door deze scheuren kan het vocht van buiten gemakkelijker binnendringen. Het injecteren van de muur met gel kan een hoop problemen voorkomen. Daarnaast is het de moeite waard om de getroffen delen te repareren.

Kim lekkage

De kim is de aansluiting tussen de wand en de vloer van een kelder. Wanneer deze niet goed op elkaar aansluiten, kan er vochtophoping ontstaan. Het injecteren van zowel de wand als de vloer, in combinatie met het repareren van de verbindingsrand, is de beste manier om een vochtige kelder te voorkomen. Dit is een precaire klus die veel precisie nodig heeft. Daarom is het verstandig dit over te laten aan een professional.

Vocht in kelder: wat zijn de oplossingen?

Wanneer je problemen ondervindt van een te vochtige kelder, wil je dat natuurlijk erg snel opgelost hebben.

Dit stappenplan kan je helpen bij dit proces:

  • Zoek eerst de oorzaken uit van het probleem. Veelal zijn de volgende vijf problemen de meest voorkomende oorzaken van een vochtige kelder: grondvocht, condensvocht, slechte drainage, scheuren in de muur of een lekkage van de kim. Wanneer je de oorzaak of oorzaken hebt gevonden, kun je op zoek gaan naar een passende oplossing.
  • Nu ga je op zoek naar de oplossing die het probleem verhelpt. Veelal zijn er twee oplossingen voor de complexere oorzaken die een vochtige kelder veroorzaken: kelderdichting (ook wel bekend als bekuiping) of kelderdrainage.
  • Wanneer je het vochtprobleem hebt opgelost, moet je er tevens voor zorgen dat dit probleem niet meer terug kan komen. Ook hiervoor zijn passende oplossingen te vinden.

Kelderdichting

Het volledig afdichten van een kelder (ook wel bekend als bekuiping) is de meest effectieve manier om het grondvocht buiten de kelder te houden. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat schimmel- en vochtplekken geen probleem meer zullen zijn. Kelderdichting vindt plaats aan de hand van het plaatsen van een waterdichte cementlaag over de vloer en de muren van de kelder. Dit houdt het vocht optimaal tegen, en daarnaast ziet je kelder er gelijk een stuk nieuwer en verzorgder uit. Altijd fijn, die extra voordelen.

Kelderdrainage

Een kelderdichting voldoet niet altijd om de kelder geheel watervrij te maken. Dit kan komen omdat de druk van het grondwater op de kelder simpelweg te groot is. Dan moet je overgaan tot kelderdrainage. Bij deze methode wordt het overtollige water afgevoerd, zowel bij de vloer als de muren. Hierdoor wordt al het stilstaande water verwijderd van de vloer. Dit is een relatief goedkope manier om een vochtige kelder tegen te gaan, en tevens is een drainage snel uit te voeren door een expert.

Steeds weer last van vocht in je kelder?

Schakel dan een vochtexpert in! Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Wat kost kelderdichting?

Hoeveel het dichten van de kelder kost hangt samen met de gekozen methode, de grootte van de kelder, de bereikbaarheid van de weerbare plekken en hoe problematisch de vochtige plaatsen zijn. Het drainen van de kelder is veelal de goedkopere methode, maar een kelderdichting garandeert je helemaal dat het vocht buiten de kelder wordt gehouden.

Startprijzen liggen tussen de 3.000 en 4.000 euro, maar schrik er zeker niet van als de prijs oploopt naar zo’n 10.000 euro. Dan ben je er in ieder geval van gegarandeerd dat het werk goed wordt afgeleverd. Vind je dit toch te gortig, kun je altijd bepalen om zelf het probleem aan te pakken. Lees hier meer over de prijs van vochtbestrijding.

Hoe maak je zelf je kelder waterdicht?

Voor de echte doe-het-zelf is elk probleem een mogelijkheid tot klussen. Aan de hand van deze maatregelen voorkom je een vochtige kelder.

Gaten en scheuren dichten

Gaten en scheuren kunnen ontstaan in de muren, waardoor het vocht van buiten weet binnen te dringen in de kelder. Het behandelen van de binnenmuren met een vochtbestendige pleister kan een hoop nattigheid voorkomen. Dicht de gaten vooraf met een snelhardend vulmiddel. Zorg ervoor dat de vlakken rond de beschadiging zuiver en vetvrij zijn voordat je de scheuren met vulmiddel opvult. Let op dat vulmiddel kan krimpen; het kan zijn dat je 2 à 3 keer de scheur moet opvullen.

Pleister aanbrengen

Bekijk vooraf goed welke pleister past bij de situatie in jouw kelder. Zorg voor een zuivere, egale ondergrond voordat je het geheel aanbrengt. Gebruik een brede kwast om secuur de pleister aan te brengen tot in de kleinste poriën van de muur. Vergeet daarbij niet de voegen tussen vloer en muur, want dit zijn plekken waar vaak vocht ontstaat. Lees vooraf goed hoe lang het drogen duurt, zodat je lang genoeg wacht voordat je de tweede laag aanbrengt.

Zelf de keldervloer behandelen

Zoek een waterdichte laag die past bij de staat van je vloer. Deze heeft al te maken met vocht, of is nog droog maar je wilt alvast de vloer behandelen ter preventie van vochtigheid. Maak de vloer vooraf schoon en egaal. Vervolgens gebruik je een verfrol om de grondlaag (primer) aan te brengen op je keldervloer. Hierna breng je de volgende coating aan. De tijd die hiertussen moet zitten staat meestal in de handleiding weergegeven. Eén laag zal genoeg zijn om een vochtige kelder te voorkomen.

pleister in de kelder aanbrengen

Bespaar door te vergelijken!

Het waterdicht maken van een kelder is een hevige klus, die uiterst secuur uitgevoerd moet worden. Je wilt immers niet hebben dat het probleem weer terugkeert, want dit levert je alleen maar extra kosten op. Het is daarom slim om deze klus uit te laten voeren door een vakman. Dat kost misschien een beetje, maar dan weet je wel zeker dat het probleem ook definitief is opgelost en dat het je geen extra kosten meer gaat opleveren. Je kunt een hoop besparen door professionals online te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Dit is de eenvoudigste manier om een vakman te vinden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Binnen no time behoren je problemen met een vochtige kelder tot het verleden.

Gratis offertes vergelijken