Schimmel laten verwijderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Schimmel verwijderen

Schimmel is één van de vervelendste problemen die je in je huis kunt aantreffen. Het verwijderen van schimmel is dan ook een absolute prioriteit, want schimmel kan de gezondheid van jou en jouw medebewoners aantasten. Daarnaast veroorzaakt schimmel een flink aantal ongemakken: het levert onsmakelijke vlekken op, het is moeilijk te verwijderen en daarnaast garanderen preventiemaatregelen tegen schimmel niet altijd een succesvolle afloop. Op zoek naar een vakman om jouw schimmel te verwijderen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende vakmannen in jouw regio. Vergelijk, en kies de specialist met het beste aanbod. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten!

In deze tekst wordt ten eerste uitgelegd welke gevolgen schimmel heeft voor de gezondheid. Ten tweede wordt dieper ingegaan op de oorzaken van schimmel. Hierna gaan we dieper in op de methodes om schimmel te verwijderen dan wel tegen te gaan. Denk hierbij aan schimmel in huis, maar ook het bestrijden van vochtige plaatsen (veelal de belangrijkste oorzaak van schimmel). Hierna bekijken we de verschillen tussen schimmel en salpeteruitslag.vochtbestrijder

Wat zijn de gevolgen van schimmel voor de gezondheid?

Een groot nadeel van schimmel is dat het een slechte invloed kan hebben op de gezondheid. Om deze reden is het van essentieel belang dat schimmel snel verwijderd wordt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaf in 2012 een rapport vrij waarin uitvoerig beschreven werd wat de gevolgen van schimmel- en vochtproblemen konden zijn voor de volksgezondheid.

Uit het onderzoek bleek schimmels en vocht veelal het risico op klachten zoals astma, luchtweginfecties en luchtwegklachten vergroten. Daarnaast hebben schimmels een negatief effect op mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het voorkomen dan wel verwijderen van schimmel is daarom van belang, zeker wanneer je last hebt van één van de eerdere genoemde gezondheidsproblemen. Het volledige rapport lees je op: rivm.nl

Wat zijn de oorzaken van schimmels in huis?

Schimmel in huis heeft een aantal aanwijsbare oorzaken, zoals condensatievocht en doorslaand vocht. Door je bewust te zijn van deze oorzaken, kun je maatregelen nemen om het ontstaan van schimmel in jouw woning te voorkomen. Hieronder gaan we dieper in op de oorzaken van schimmel.

Wil je schimmel laten verwijderen door een vochtexpert? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en kies de voordeligste specialist!

Oorzaak 1: Condensatievocht

Weinig mensen zijn zich bewust van de invloed van een goede ventilatie. Wanneer dit niet aanwezig is in jouw woning, kan het condensatievocht het huis niet goed verlaten. De condens beslaat vervolgens de muren, waardoor vocht- en schimmelplekken ontstaan.

Een badkamerventilatie, ventilatieroosters in de ramen of een mechanisch ventilatiesysteem kunnen een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van schimmel.

Oorzaak 2: Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is geen doorslaand succes. Dit vocht ontstaat vooral bij poreuze muren. Neerslag wordt door de buitenmuren geabsorbeerd, waarna het zich verder binnenin de muren verspreidt. Wanneer je last krijgt van schimmel vanwege doorslaand vocht, is het van belang dat je buitenmuren hersteld worden.

Het impregneren van de buitenmuur met een waterafstotend middel is de logische volgende stap, om te voorkomen dat het vocht wederom de gevel weet binnen te dringen. Daarnaast zijn er alternatieven voor deze optie, zoals buitengevelisolatie of renovatie aan de hand van sierpleisters. Het in kaart brengen van het probleem door een professional leidt tot de juiste oplossing voor het probleem.

Oorzaak 3: Schimmel door opstijgend vocht

Opstijgend vocht ontstaat wanneer er geen waterkeringen aanwezig zijn in een woning. Hierdoor wordt het grondwater geabsorbeerd door de muren, waarna de vocht- en schimmelplekken langzaam omhoog trekken. Dit kan desastreuze gevolgen hebben, van schade aan de constructie van je woning tot aan een negatief effect op je gezondheid.

Gelukkig is opstijgend vocht effectief te bestrijden aan de hand van een speciale chemische vloeistof. Aan de onderzijde van de buitenmuur worden een aantal gaten geboord, waarna de vloeistof geïnjecteerd wordt. Deze vloeistof zorgt er voor dat de muur geen vocht meer zal opnemen.

Daarnaast is er nog een andere methode om opstijgend vocht tegen te gaan: het plaatsen van een onderkapping tussen de fundering en de gevel. Dit is echter wel een ingrijpende methode waarbij het huis los op de fundering komt te staan. Deze methode wordt daarom alleen ingezet wanneer niets anders de schimmel verwijderd.

schimmel zelf verwijderen

Hoe schimmel zelf verwijderen

Schimmel verwijderen is een klus die prima uit te voeren is door een doe-het-zelver. Het is immers vies, ziet er slecht uit, kan een negatief effect hebben op je woning en daarnaast is schimmel slecht voor de gezondheid.

Schimmel verwijderen is daarom een klus waaraan je het beste zo snel mogelijk kunt beginnen. Hieronder volgen een aantal manieren waarop schimmel verwijderd kan worden. Liever een expert inschakelen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een voordelige vochtexpert bij jou in de buurt!

Tekst

Soda

Soda is een wit poeder dat op te lossen is in water. Dit reinigende middel is de milieuvriendelijkste optie om schimmel te verwijderen. Je neemt een emmer en vult deze met 1 liter water, waarna je vervolgens 5 à 10 gram soda oplost in de vloeistof. Vervolgens bevochtig je een harde borstel met het sodawater, waarna je deze gebruikt om de schimmel te verwijderen. Tijdens het borstelen van de schimmelplekken kunnen er kleine schimmeldeeltjes los geraken. Zoals eerder vermeld werd, is schimmel slecht voor de gezondheid. Het wordt daarom aangeraden om een mondkapje en handschoenen te dragen wanneer je schimmel gaat verwijderen.

Bleekmiddel

Wanneer de schimmel toch iets hardnekkiger is, kun je er voor kiezen om bleekmiddel in te zetten. Bleek verwijdert kleurstoffen, maar is daarnaast ook effectief tegen ziektekiemen. Vul een emmer met 1 liter water en doe hier 25 ml bleekmiddel bij. Meng het geheel. Maak vervolgens de schimmelplek nat aan de hand van een spons of plantenspuit. Droog het geheel goed af, zodat er geen nieuwe vochtplekken ontstaan.

Azijn

Azijn is een veel gekozen optie om schimmel te verwijderen, simpelweg omdat veel mensen het al in huis hebben. Het zuur dat aanwezig is in het azijn zorgt er voor dat het een effectief reinigingsmiddel is, wat tevens een milieuvriendelijke optie is. De zuren in de azijn zijn niet erg agressief, waardoor het een goede optie is tegen milde schimmel. Bij agressievere schimmelvlekken zijn andere alternatieven geschikter.

Schoonmaakmiddelen

Eventueel kun je de schoonmaakmiddelen die je in huis hebt inzetten bij het verwijderen van schimmel. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen zoals chloor, Borax, HG schimmelvreters, groene zeep of schoonmaakazijn. Iets als ammonia is gevaarlijker, want het is niet geschikt voor elke oppervlakte en daarnaast kan er een giftig gas ontstaan wanneer ammoniak (of een schoonmaakmiddel dat ammoniak bevat) gemengd wordt met bleek. Pas hier dus mee op.

Beter ventileren

Ventilatie is essentieel voor het tegengaan van schimmel. Immers vergroot je de kans op schimmel wanneer vocht geen manier heeft om je woning te verlaten. Maatregelen als badkamerventilatie, ventilatieroosters in de ramen of een mechanisch ventilatiesysteem zorgen er voor dat vocht gemakkelijker het huis kan verlaten, wat de kans op schimmel verkleint. Dit maakt beter ventileren een uitstekende methode om schimmel tegen te gaan

Last van terugkerende schimmel in je huis?

Schakel dan een vochtbestrijdingsspecialist in voor snelle en effectieve bestrijding van alle schimmel!

Gratis offertes vergelijken

Schimmel in huis bestrijden: welke methode?

Om schimmel in huis te voorkomen, is ventilatie essentieel. Zonder ventilatie kan het vocht geen uitweg uit je huis vinden, waardoor het op de muren slaat. Hierdoor ontstaan vervolgens schimmelplekken. Ventilatie door het gehele huis zal daarom een groot verschil maken. Ook ventilatie op risicoplekken, zoals de badkamer, leveren een flinke bijdrage aan het schimmelvrij houden van je woning.

Doorslaand vocht bestrijden

Schimmel dankzij doorslaand vocht vergt het herstel van de buitenmuur. Dit kun je doen door de gevel te impregneren met een waterafstotend middel, zodat het vocht niet meer geabsorbeerd wordt door de muur. Ook buitengevelisolatie of renovatie aan de hand van sierpleisters zijn opties.

Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht, grondwater dat wordt geabsorbeerd door de gevels, is slecht voor je woning en je gezondheid. Gelukkig kan opstijgend vocht bestreden worden aan de hand van een speciale chemische vloeistof. De vloeistof wordt geïnjecteerd via gaten die in de onderkant van de muur geboord worden. Hierdoor kan de gevel geen vocht meer absorberen. Het plaatsen van een onderkapping tussen de fundering en de gevel is een rigoureuzer alternatief. Hierbij komt het huis los op de fundering te staan. Deze methode wordt daarom alleen ingezet wanneer geen ander alternatief de schimmel verwijdert.

Wat is het verschil tussen schimmels en salpeteruitslag?

Op bakstenen kan een witte aanslag zich vormen. Dit wordt vaak aangezien voor schimmel, echter heb je in dit geval te maken met salpeteruitslag. Doordat het grondvocht opstijgt en geabsorbeerd wordt, vinden er allerlei chemische reacties plaats binnen de baksteen. Hierdoor ontstaat een zoutuitbloei, ook wel bekend als salpeteruitslag. Schimmel heeft daarentegen een meer wolachtige textuur, waardoor de twee gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Vocht behandelen

Vergelijk gratis offertes!

Wil je het schimmel verwijderen overlaten aan een professional?

Start gratis offerteaanvraag!

Via deze pagina vraag je gemakkelijk en snel tot maximaal 6 offertes aan bij experts bij jou in de buurt. De aanvraag is geheel vrijblijvend en er wordt op een vertrouwelijke manier met je gegevens om gegaan. Vochtbestrijding moet zo snel mogelijk gebeuren wanneer schimmel in een woning gespot wordt. Twijfel daarom niet, en bekijk zo snel mogelijk de offertes via de site van BW Vochtwering. Schimmel verwijderen is voor de professionals een eenvoudig klusje.

Gratis offertes vergelijken