Last van een vochtige buitenmuur?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Vochtige buitenmuur

Last van een vochtige buitenmuur? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen. Een vochtspecialist pakt direct de oorzaak van het probleem aan, zodat je buitenmuren de kans krijgen om te drogen en jij geen schade meer hebt. Zoek je een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende vakmannen in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod om zo tot wel 40% op de kostprijs te besparen!

Je leest hier meer over een vochtige buitenmuur: wat is de oorzaak van die natte plek op de buitenmuur en wat kun je doen om vochtige buitenmuren te bestrijden?



Vocht in buitenmuur

Wat zijn de oorzaken van vochtige buitenmuren?

Een vochtige buitenmuur kan door verschillende oorzaken ontstaan. Optrekkend vocht en vochtdoorslag hebben beide invloed op het vochtgehalte in de muur. Bij een teveel aan vocht zul je merken dat er witte vlekken ontstaan op het metselwerk. Dit heeft ook in huis vervelende gevolgen.

Natuurlijk kunnen er ook externe oorzaken zijn die een vochtige muur creëren. Denk eens aan een lekkage in de regenpijp, waardoor regenwater in de muur trekt. Of scheuren in de fundering waardoor vocht makkelijker omhoog trekt.

Vochtige buitenmuren: welke gevolgen heeft dit?

Als je last hebt van een vochtige buitenmuur dan ontstaat er in veel gevallen een witte aanslag. Dit heet salpeter. Salpeter trekt ook weer vocht aan, dus het is belangrijk om dit snel te bestrijden. Het vocht in de muur kan ook voor scheuren zorgen. Als het water ’s winters bevriest dan is de kans groot dat de stenen ook kapotvriezen. Door deze haarscheurtjes worden je problemen alleen maar verergerd.

Daar komt nog bij dat een natte buitenmuur ook invloed heeft op de binnenmuur. Het vocht trekt langzaamaan naar binnen, waardoor er in huis ook vochtproblemen ontstaan. Dit herken je door vocht- en schimmelplekken, loslatend behang en afbladderende verf.

Witte uitslag op buitenmuur: salpeter

Salpeter is een lelijke witte aanslag op muren. Dit ontstaat als gevolg van een chemische reactie tussen het grondwater en het metselwerk. Salpeter heeft negatieve gevolgen voor de structuur en de kwaliteit van je muur. Je kunt salpeter niet alleen verwijderen, je moet ook de oorzaak ervan aanpakken. Alleen dan weet je zeker dat je van het vochtprobleem verlost bent. Doe je dit niet, dan keert de salpeter natuurlijk gewoon weer terug.

Hoe verwijder je salpeter?

Er zijn verschillende anti-salpeter middelen waarmee je de witte aanslag relatief eenvoudig verwijdert. Dit kun je ook laten doen door een vakman. Maar let op: laat ook de oorzaak aanpakken!

Vakman inschakelen om je vochtige buitenmuren te behandelen?

Vind snel een betaalbare vochtspecialist bij jou in de buurt en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijken

Vochtige buitenmuur behandelen: welke methodes?

Een vochtige buitenmuur moet je zo snel mogelijk laten behandelen. De gekozen methode hangt natuurlijk wel af van de oorzaak van je vochtige gevel. Impregneren heeft alleen zin als de vochtige gevel ontstaat door vochtdoorslag en onderkappen of het Carebrick systeem wordt juist toegepast als er sprake is van optrekkend vocht.

Zo behandel je een vochtige buitenmuur:

  • Muren impregneren
  • Nieuwe voegen
  • Nieuwe gevelbekleding
  • Onderkappen of Carebrick
  • Lekkage verhelpen

Hieronder lees je meer over de verschillende vochtbestrijding methodes waarmee je buitenmuren kunt behandelen. Ben jij nu op zoek naar een vochtspecialist? Start nu je gratis offerteaanvraag!

1. Buitenmuren impregneren

Impregneren houdt in dat je de buitenmuur volledig waterdicht maakt. Regenwater wordt niet langer opgenomen, waardoor de gevel weer opdroogt. Impregneren verandert niets aan het uiterlijk van je gevel, want het gebruikte middel is niet zichtbaar. Je hebt dus geen vergunning nodig.

Daarnaast heeft het impregneren nog meer belangrijke voordelen. Het houdt je muur langer schoon, doordat vuil niet meer aan het oppervlak hecht. Je gevel ziet er dus langer schoon en verzorgd uit. Na het impregneren is je gevel ongeveer 10 jaar lang beschermd, daarna moet je het laten herhalen.

2. Nieuwe voegen

Zwakke voegen zijn vaak een oorzaak van een natte buitenmuur. Om vocht te voorkomen is het verstandig om nieuwe voegen te plaatsen. De vakman slijpt of hakt de oude voegen uit het metselwerk en plaatst daarna nieuwe. Je beseft het je misschien niet, maar de voegwerken hebben een grote invloed op de uitstraling van je buitenmuren! Je hebt dus ook de keuze uit verschillende soorten voegen.

Kan ik zelf nieuwe voegen plaatsen?

Wij raden je dit niet aan. Het uitslijpen of uithakken van voegen is werk dat heel voorzichtig moet worden uitgevoerd. Beschadigingen aan de stenen kan het vocht in de buitenmuur juist verergeren.

3. Nieuwe gevelbekleding

Verkeert je buitenmuur in slechte staat? Dan is het ook een mogelijkheid om nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Dit beschermt je gevel ook tegen vocht van buitenaf, omdat het de muur volledig waterdicht maakt. Wel is het een rigoureuze aanpak en een flinke verbouwing. In veel gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig, omdat je de uitstraling van je woning verandert.

Kies je voor nieuwe gevelbekleding? Dan heb je de keuze uit deze soorten bekleding:

  • Crepi
  • Hout
  • Kunststof
  • Steenstrips

Natte buitenmuur

4. Onderkappen of Carebrick

Als je een vochtige buitenmuur hebt door optrekkend vocht, dan zijn er verschillende methoden om het vocht te bestrijden. Twee veel gebruikte methoden zijn het onderkappen van je buitenmuur en het Carebrick systeem.

Onderkappen houdt in dat de vochtspecialist handmatig een waterkering in de muur plaatst. Dit is een grote en langdurige verbouwing, maar het verhelpt optrekkend vocht wel definitief.

Bij het Carebrick systeem plaatst de vakman kokers in de buitenmuur. Deze kokers trekken het vocht in de gevel aan en voeren het af naar buiten. Zo krijgt de buitenmuur de kans om weer goed te drogen.

Welk systeem de beste keuze is, is afhankelijk van jouw budget en persoonlijke voorkeuren.

5. Lekkage verhelpen

Een lekkage is ook regelmatig de oorzaak van vocht in buitenmuren. In dat geval moet de vochtspecialist de lekkage verhelpen door de lekkage te verhelpen. Gaat het om een lek in de waterleiding? Dan moet de vakman eerst de lekkage opsporen. Dit kan dankzij verschillende technieken zonder breekwerk. Zo blijft de schade beperkt.

Eén van de meest gebruikte technieken is door middel van thermografie. Met een warmtecamera controleert hij waar er warmte-verschillen in de buitenmuur zitten: hier zit het lek. Daarna breekt de vochtspecialist de buitenmuur op deze plek open om de leiding te herstellen.

Besparen op vochtbestrijding?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%

Vochtige plek op buitenmuur

Als er een natte plek op de buitenmuur zit, dan zit er vocht in de muur. Dit kan op elke plek voorkomen. Is de buitenmuur nat onderaan? Dan is de kans groot dat het gaat om optrekkend grondvocht: dit uit zich vooral in vochtplekken aan de onderzijde van de muur.

Bij doorslaand vocht kunnen de natte plekken verspreidt over de hele buitenmuur zitten. Dit is alleen op te lossen door de muur volledig waterdicht maken.

Natte buitenmuur onder dakgoot

Heb je last van een natte buitenmuur onder de dakgoot? Dan is de kans groot dat de dakgoot lek is. Bij een lekkage in de dakgoot stroomt het water via de muur naar buiten, waar het mogelijk wordt opgenomen door de gevel.

Hoe los ik dit op?

Voor je de vochtige buitenmuur herstelt moet je eerst de dakgoot herstellen. Een vochtspecialist herstelt of vervangt je dakgoot: dit is afhankelijk van de grootte van de schade en de levensduur van de dakgoot.

Is je dakgoot kapot? Laat dan je dakgoten vervangen door een dakdekker. Meer info op Dakdekkersgids.nl.

Natte buitenmuur na isolatie

In enkele gevallen ontstaat er na isolatie een vochtprobleem. Vaak ontstaat dit doordat de spouwmuur niet goed gecontroleerd is op spouwmuurvervuiling. Als de muur ondanks vervuiling toch is geïsoleerd ontstaan er koudebruggen: deze trekken vocht in de buitenmuren aan. Het gevolg zijn vochtplekken op de binnen- en buitenkant van de buitenmuur.

Een vochtspecialist controleert eerst of dit inderdaad het geval is. Het kan natuurlijk ook zijn dat de vochtplekken op je buitenmuren ergens anders door ontstaan. Zijn er wel problemen door isolatie? Dan kan een vochtspecialist deze voor je oplossen. De methode die hij gebruikt is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

Vochtige gevel

Natte buitenmuren behandelen? Bespaar op de kosten!

Wil jij zo snel mogelijk je vochtige buitenmuur behandelen? We raden je altijd aan om hiervoor een expert in te schakelen. Alleen dan weet je zeker dat de buitenmuren niet verder beschadigen en voorkom je grote problemen. Op zoek naar een vochtspecialist in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes van experts in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs! Je hoeft je geen zorgen te maken dat je ergens aan vastzit, want de offerteaanvraag is helemaal gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken