Doorslaand vocht bestrijden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Doorslaand vocht

Zijn de muren van je huis vochtig of zie je schimmelvorming op de binnenmuur? Eén van de oorzaken van de vochtproblemen is doorslaand vocht. Een vochtspecialist impregneert de buitenmuur, brengt nieuwe gevelbekleding aan of verft de muur met waterdichte verf. Met deze bestrijdingsmethodes dringt vocht niet meer naar binnen. Wil je doorslaand vocht bestrijden?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere experts in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina vind je meer informatie over de oorzaken en gevolgen van doorslaand vocht. Ook geven we je meer informatie over hoe je deze vochtproblemen herkent en wat de gemiddelde prijzen zijn voor de vochtbestrijding.doorslaand vocht in de muur

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is vocht dat via de buitenmuur naar binnendringt. Het vocht, zoals neerslag, dringt steeds dieper in de muur en komt uiteindelijk terecht in de binnenmuur. Doorslaand vocht wordt ook wel vochtdoorslag of regendoorslag genoemd. Dit komt omdat de regen opgenomen wordt door de muren.

Vochtdoorslag komt vaak voor bij oudere woningen met poreuze muren, maar het kan ook bij nieuwere woningen voorkomen. Bijvoorbeeld door een verkeerde constructie van de kozijnen, waardoor vocht binnendringt via naden en kieren. Optrekkend vocht kruipt via de fundering omhoog. Je leest op deze pagina meer over optrekkend vocht.

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht in de muur?

De grootste oorzaak van doorslaande vochtproblemen in huis zijn poreuze en verouderde buitenmuren. Neerslag kan dan namelijk eenvoudig binnendringen. Een andere oorzaak die specialisten ook vaak tegenkomen zijn beschadigingen zoals scheuren in het metsel- en voegwerk. De muur vormt een bescherming tegen allerlei beschadigingen. Een scheur is een onderbreking in deze bescherming. Ook buitengevels met een hoge regenbelasting, zoals slagregen, hebben sneller last van doorslaand vocht.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van doorslaand vocht:

  • Poreus metsel- en voegwerk
  • Beschadigingen en scheurvorming
  • Spleten rondom kozijnen
  • Kapotte dorpels bij ramen en deuren
  • Slagregen op de gevel

Doorslaand vocht bestrijden? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een vakman bij jou uit de buurt!

Hoe doorslaand vocht herkennen?

Doorslaand vocht kun je herkennen aan de vochtplekken die op de binnenmuren in je huis ontstaan. De vochtige plekken komen op de gehele muur voor, zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde. Ook komt er vaak schimmelvorming voor op de binnenmuur. Vochtige muren zijn namelijk een ideaal leefklimaat voor schadelijke zwarte schimmels.

Het belang van de juiste vochtdiagnose

Het is belangrijk om eerst een vochtdiagnose uit te laten voeren. Dan weet je zeker dat de vochtproblemen in je huis echt veroorzaakt worden door doorslaand vocht. Vochtige plekken op de muur worden namelijk niet alleen veroorzaakt door doorslaande vochtproblemen, maar ook door condensatievocht. Met een vochtdiagnose wordt de juiste methode voor de vochtbestrijding bepaalt.

De gevolgen van vochtdoorslag: schimmel en vochtplekken op de binnenmuur

De meest bekende gevolgen van een doorslaand vochtprobleem zijn vochtige muren, vochtplekken en schimmel. Maar wist je dat het ook schadelijk is voor de constructie van je huis? Het tast bijvoorbeeld de isolatie aan in de muren en door het vocht laat pleisterwerk, behang en verf los. Isolatie dat is aangetast door vocht werkt minder goed. Hierdoor moet je meer stoken en wordt je energierekening dus hoger.

De gevolgen van doorslaande vochtproblemen:

  • Vochtige muren
  • Schimmelvorming
  • Vochtplekken
  • Schade aan woning

doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht bestrijden

Er zijn drie methodes om doorslaand vocht te bestrijden. De meest populaire methode is het behandelen van de buitenmuur met impregneervloeistof. De vloeistof zorgt voor een onzichtbare waterkering. Daarnaast ziet je buitenmuur er na het behandelen langer mooi uit, want vuil hecht zich niet meer aan de muur.

Andere methodes zijn het aanbrengen van vochtwerende verf en nieuwe gevelbekleding. Nieuwe gevelbekleding is één van de duurste methodes. Het wordt meestal gecombineerd met gevelisolatie.

Muren impregneren

Impregneren van de muren is een zeer effectieve manier om doorslaand vocht te bestrijden. Het impregneermiddel vormt namelijk een beschermlaag op de buitenmuur en houdt binnendringend vocht tegen. Het is verstandig om eerst een gevelreiniging uit te laten voeren voor het impregneren. Door de buitenmuur te reinigen hecht het vochtwerende middel beter en krijg je een beter resultaat.

De vakman repareert eerst eventuele beschadigingen. Daarna brengt hij impregneermiddel aan met een elektrische pomp. Hij werkt van boven naar beneden. Na het drogen van de vloeistof zie je er niets meer van. Deze methode voor het behandelen van doorslaande vochtproblemen kost gemiddeld €8,- tot €12,- per m². Een ander woord voor impregneren is hydrofugeren.

Vochtwerende verf aanbrengen

Vochtwerende verf kost €250,- per 10 liter. Met 10 liter kun je ongeveer 100 vierkante meter verven. Er is zowel waterdichte verf voor een binnenmuur als voor buitenmuur. Verf voor een binnenmuur wordt bijvoorbeeld gebruikt in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Voor het bestrijden van vochtdoorslag heb je echter vochtwerende verf voor een buitenmuur nodig.

Deze bestrijdingsmethode is niet permanent. Na een aantal jaar verliest de verf zijn werking en moet je de muur opnieuw behandelen.

Nieuwe gevelbekleding plaatsen

Het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding is een arbeidsintensieve klus en is bovendien niet goedkoop. Het kost ongeveer €40,- tot €250 per m², afhankelijk van het type bekleding dat je laat plaatsen. Voorbeelden van gevelbekleding zijn houten en kunststof rabatdelen, steenstrips en crepi. Voordeel is dat je gevel er weer als nieuw uitziet. Bovendien hoef je beschadigingen en dergelijke niet te laten repareren. Deze werk je weg achter de nieuwe bekleding.

Besparen op de energiekosten?

Dat doe je door de gevel van isolatie te voorzien. Nieuwe bekleding wordt vaak gecombineerd met muurisolatie. Hierdoor voorkom je dat warmte verloren gaat en verwarm je je huis efficiënt.

Specialist nodig voor het bestrijden van doorslaand vocht?

Betaal niet teveel! Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes & bespaar.

De prijzen voor het behandelen van doorslaand vocht

Het impregneren van een buitenmuur kost gemiddeld €8,- tot €12,- per m². Een rijtjeswoning heeft een geveloppervlak van ongeveer 60 vierkante meter. Impregneren kost dan gemiddeld tussen de €500,- en de €720,-. Voor 60 vierkante meter gebruikt de vochtspecialist ongeveer 6 liter vochtwerende verf. Dit kost €150,-. Nieuwe gevelbekleding is duurder, namelijk €40,- tot €250 per m². Door dit te combineren met gevelisolatie verdien je de investering terug door een besparing op de energiekosten.

Welke factoren zijn nog meer van invloed op de prijzen?

Naast de bestrijdingsmethode zijn er nog meer factoren van invloed op de prijzen. Denk hierbij aan de arbeidskosten, de grootte van de muur en de overige werkzaamheden die nodig zijn. Bijvoorbeeld het herstellen van beschadigde muren en het verwijderen van schimmelplekken. Voor het aanbrengen van impregneermiddel of vochtwerende verf is het verstandig om een gevel eerst te reinigen. Lees hier meer over de prijs van vochtbestrijding.


Doorslaand vocht bestrijden: kosten 2024

Wat Gemiddelde prijs*
Buitenmuur impregneren €8,- tot €12,- per m²
Vochtwerende verf €250,- per 10 liter
Nieuwe gevelbekleding €40,- tot €250 per m²

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief materialen en btw. Vraag voor exacte kosten gratis offertes aan via het offerteformulier.

Doorslaand vocht behandelen: zelf doen of laten doen door een vochtexpert?

Het is verstandig om een vochtexpert in te schakelen voor het behandelen van een muur met doorslaand vocht. Het aanbrengen van impregneermiddel lijkt een eenvoudige klus, maar wist je dat er verschillende soorten impregneermiddelen zijn? Er zijn watergedragen, oplosmiddel houdende middelen en crèmes. De vochtexpert weet precies welk middel geschikt is voor je huis.

Met een vochtspecialist ben je verzekerd van het beste resultaat. Daarnaast analyseert de vakman ook altijd wat de oorzaak is van de vochtproblemen.

doorslaand vocht bestrijden prijzen

Vochtspecialist inschakelen? Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!

Last van schimmelplekken op vochtige plekken op de binnenmuur? Dan heb je waarschijnlijk last van doorslaand vocht. Er zijn verschillende methodes voor het bestrijden van dit vochtprobleem. Een vochtexpert weet precies wat er nodig is en geeft je graag advies over de beste methode. Laat een vochtdiagnose uitvoeren om de oorzaak te analyseren. Op zoek naar een vochtspecialist?

Start je gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in voor het ontvangen van meerdere gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen van specialisten uit de omgeving. Door te vergelijken bespaar je niet alleen op de kosten, maar kies je ook eenvoudig en snel de beste vochtexpert!

Gratis offertes vergelijken