Besparen op vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Vochtbestrijding methodes

Last van vochtproblemen in huis? Wist je dat er verschillende methodes zijn voor vochtbestrijding? Vochtige muren worden bijvoorbeeld veroorzaakt door opstijgend of door doorslaand vocht. Het is belangrijk om een vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Vocht zorgt namelijk voor lelijke vochtplekken, schimmelvorming en het tast de constructie van je woning aan.

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je alles over de methodes voor vochtbestrijding. Je leest wat het bestrijden van vocht ongeveer kost en welke technieken gebruikt worden bij specifieke vochtproblemen.vochtbestrijder

Vocht in huis: de oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van een te veel aan vocht in huis. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt doordat grondwater via de fundering en de muren omhoog kruipt. Dit komt voor bij huizen zonder goede waterkering. Binnendringend vocht, zoals neerslag, wordt veroorzaakt door een poreuze muur of beschadigingen in het metselwerk. In huis komt altijd condensvrij. Met goed ventileren wordt dit afgevoerd. Maar wanneer je je woning niet goed kunt ventileren, dan zet het condens zich af tegen de ramen, kozijnen en muren.

Hoe vochtproblemen herkennen?

Problemen met vocht herken je vaak aan vochtplekken op de binnenmuur of het plafond en aan condens aan de binnenzijde van de ramen. Daarnaast veroorzaakt vocht ook schimmelvorming, meestal zwarte schimmel, op de binnenmuur. Deze schimmelplekken vormen zich op de onderzijde of bovenzijde van de muur en tegen het plafond. Tot slot veroorzaakt vocht in huis ook een muffe en bedompte lucht en laat verf en behang los.

Wat is salpeter?

Salpeter is een muuraanslag op de buitenmuren. Het wordt vaak verward met schimmel, maar dit is niet hetzelfde. Een salpeteruitslag wordt veroorzaakt door een reactie van grondvocht met het kaliumcarbonaat in het metselwerk. Hierdoor ontstaat er een zout dat wit afzet tegen de muur.

Welke methodes voor vocht bestrijden?

Problemen met vocht worden veroorzaakt door verschillende oorzaken. Elke oorzaak vergt een andere methode voor de vochtbestrijding. Daarom is het belangrijk om eerst een vochtdetectie uit te voeren. De vakman bekijkt dan wat de oorzaak is van het probleem, zodat de goede bestrijdingsmethode geselecteerd kan worden. Onderkapping helpt bijvoorbeeld alleen tegen optrekkend vocht en niet tegen doorslaand vocht.

Dit zijn de methodes van vochtbestrijding per vochtprobleem:

 • Doorslaand vocht: impregneren en nieuwe gevelbekleding.
 • Optrekkend vocht: injecteren, onderkappen en Carebrick.
 • Condensatievocht: natuurlijke of mechanische ventilatie.
 • Vochtige kelder: kelderdichting.

Wat zijn de kosten voor de verschillende vochtbestrijding technieken?

Het impregneren van de buitenmuur kost gemiddeld €8,- tot €12,-/m². Voor een rijtjeshuis met een muuroppervlak van 50 m² komen de prijzen op ongeveer €500,-. Het verhelpen van optrekkende vochtproblemen is duurder, want de methodes voor vochtbestrijding zijn arbeidsintensiever. Injecteren is het goedkoopste, de prijzen beginnen dan vanaf €100,- per lopende meter. Bekijk de prijstabel voor alle gemiddelde prijzen.

Waar zijn de prijzen van vochtbestrijding van afhankelijk?

De totaalprijs voor vochtbestrijding wordt beïnvloed door de methode waar je voor kiest, de arbeidskosten en de materiaalkosten. Het behandelen van de muur met impregneermiddel gaat bijvoorbeeld een stuk sneller dan onderkapping. Met deze laatste methode moet je bijvoorbeeld ook de binnenmuur opnieuw afwerken met verf, stuc of behang.


Vochtbestrijding prijzen 2024

Methode vochtbestrijding Prijs*
Gevel impregneren €8,- tot €12,-/m²
Vochtwerende verf €250,- voor 10 liter verf
Nieuwe gevelbekleding €40,- tot €250,-/m²
Carebrick €100,- tot €115,- per lopende meter
Muren injecteren vanaf €100,- per lopende meter
Muren onderkappen €1.500,- tot €6.000,-
Kelderdichting €4.000,- tot €10.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Voor exacte kosten vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Voorkom schade en bestrijd vochtige muren!

Schakel een vakman in voor een professionele bestrijding. Bespaar op de kosten.

Methode: vocht in de muur bestrijden

Last van vochtige binnenmuren? Of zie je schimmelplekken op de binnenmuur? Dat is vervelend! Vocht in de muur veroorzaakt niet alleen vochtplekken en schimmelvorming, maar tast ook je woning aan. Behang, verf en pleisterwerk laten bijvoorbeeld los. Er zijn verschillende methodes voor de vochtbestrijding.

Laat een vochtdetectie uitvoeren!

Doordat er verschillende oorzaken zijn van problemen met vocht, is het verstandig om eerst een vochtdetectie uit te laten voeren. De specialist voert bijvoorbeeld een calciumcarbide test uit om te kijken tot hoe diep het vocht in de buitenmuren is getrokken en wat de samenstelling van het vocht is. Hygroscopische zouten wijzen bijvoorbeeld op opstijgend vocht. Met een vochtdetectie weet je zeker dat de juiste methode uitgevoerd wordt.

optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkende vochtproblemen herken je aan vochtplekken op de onderzijde van de muur en soms aan salpeter. Het ontstaat doordat er geen waterkering op maaiveldniveau aangebracht is. Dit probleem komt voornamelijk voor bij oudere woningen. Er zijn verschillende methodes voor het bestrijden van opstijgend vocht.

Muren injecteren

Deze methode houdt in dat een vochtspecialist een aantal gaten in de buiten- en/of binnenmuur boort. Deze gaten zijn ongeveer 15 millimeter groot en de afstand tussen de gaten is ongeveer 10 tot 12 centimeter. In deze vulgaten wordt een injectiemiddel of -gel gespoten. De vloeistof of gel trekt tot diep in de poriën en wordt geabsorbeerd in het metselwerk. Vervolgens hard het uit en voorkomt het dat vocht naar boven trekt. De kosten voor deze methode beginnen vanaf €100,- per lopende meter.

Muren onderkappen

Deze methode is een drastische ingreep, maar je hebt hierna nooit meer last van optrekkende vochtproblemen. De bestrijdingsmethode houdt in dat er een waterkering aangebracht wordt in de buitenmuren. Hiervoor wordt de buitenmuur doorgezaagd en in de zaagsneden, van een paar centimeter groot, plaatst de specialist vervolgens een waterkering.

De vakman werkt meter per meter en houdt constant de stabiliteit van je woning in de gaten. Voor deze methode moet je denken aan prijzen van €100,- tot €150,- per lopende meter. Na het aanbrengen van de vochtbestrijding moet je ook de binnenmuur opnieuw afwerken.

Carebrick vochtbestrijding

Carebrick is een nieuwe en innovatieve methode tegen opstijgend vocht. Het kost ongeveer €100,- tot €115,- per lopende meter. Dit is vergelijkbaar met onderkapping, maar deze bestrijdingsmethode gaat sneller en is minder ingrijpend. De vochtspecialist boort eerst een aantal gaten in de buitenmuur. In deze gaten plaatst hij vervolgens keramische kokers. Er ontstaat een natuurlijk verdampingsproces. Het water in de buitenmuren wordt aangetrokken door de buizen en vervolgens afgevoerd naar buiten. Per lopende meter zijn er ongeveer 2 kokers nodig en ze worden geplaatst op 50 centimeter boven het maaiveld.

vochtdoorslag bestrijden

Het bestrijden van vochtdoorslag

Doorslaande vochtproblemen ontstaan doordat vocht via de buitenzijde binnendringt. Het vocht komt uiteindelijk terecht in de binnenmuur. Voor het bestrijden van vochtdoorslag zijn er verschillende methodes. Je herkent dit vochtprobleem doordat er vochtplekken en schimmelvorming ontstaan aan de bovenzijde van de binnenmuren.

Buitenmuur impregneren

Het behandelen van de buitenmuur met impregneermiddel is één van de methodes tegen binnendringend vocht. De vakman brengt vochtwerend impregneermiddel aan op de buitenmuur, hiervoor werkt hij van boven naar beneden. De buitenmuur neemt het middel op en dit vormt vervolgens een waterdichte beschermlaag. Per vierkante meter kost deze methode gemiddeld tussen de €8,- tot €12,-.

Het is verstandig om eerst gevelreiniging uit te laten voeren voor het beste resultaat. Het impregneermiddel hecht namelijk minder goed op een muur dat is aangetast door mos, algen of ander vuil. Laat daarnaast van tevoren beschadigingen, zoals een scheur in het voegwerk, repareren.

Vochtwerende verf aanbrengen

Met vochtwerende verf voorkom je dat neerslag en ander vocht de muren binnendringt. Na het aanbrengen van de verf zien de muren er bovendien als nieuw uit. Laat beschadigingen eerst repareren en laat een gevelreiniging uitvoeren. Dit zorgt voor een mooier resultaat.

Wat kost het?

Vochtwerende verf kost gemiddeld €25,- voor 1 liter verf. Voor 100 m² heb je ongeveer 10 liter verf nodig. Houd dan rekening met een gemiddelde prijs van €250,-.

Nieuwe gevelbekleding op de buitenmuur

Nieuwe gevelbekleding kost gemiddeld €40,- tot €250,- per m². Dit is afhankelijk van het soort bekleding dat je laat aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan crepi, steenstrips, hout of kunststof. De bekleding wordt over de bestaande muur aangebracht. Combineer het opnieuw bekleden van de muur met het aanbrengen van isolatie. Met isolatie voorkom je warmteverlies en bespaar je op de energiekosten.

Bespaar op de kosten voor vochtbestrijding door offertes te vergelijken!

Vul het offerteformulier in en kies de beste vochtspecialist.

Gratis offertes vergelijken

Vochtige kelder?

Een vochtige kelder komt vaak voor. Deze ruimte bevindt zich namelijk onder het maaiveld. De muren en de vloer hebben te maken met veel druk van het grondwater. Dit wordt de hydrostatische druk genoemd. Door scheurtjes, poreuze muren of andere beschadigingen dringt het vocht naar binnen. Omdat er weinig ventilatiemogelijkheden zijn, komen problemen met condens ook vaak voor.

Technieken om de kelder waterdicht te maken

Er zijn verschillende methodes om een vochtige kelderruimte waterdicht te maken. Welke methode geschikt is, is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het vochtprobleem. Een dichting van de kelder kost gemiddeld €4.000,- tot €10.000,-, afhankelijk van de grootte van het probleem en de methodes die er gebruikt worden.

Kelderdichting

Met kelderdichting wordt er een bekuiping aangebracht in de ruimte. De vakman brengt eerst waterdichte mortel aan op de zwakke plekken. Vervolgens brengt hij over de gehele muur en vloer een fixeerlaag aan. Op de fixeerlaag komen daarna meerdere lagen cementmortel. De mortel is vermengd met kunsthars voor een waterdicht resultaat. Het aanbrengen van kelderbekuiping neemt enkele dagen in beslag. Elke laag cementmortel moet namelijk drogen, voordat de volgende aangebracht mag worden.

Kelderdrainage

Kelderdrainage bestaat uit het aanbrengen van rand-, vloer- of wanddrainage aan de binnenzijde. Meestal wordt er gekozen uit een combinatie van deze methodes. Randdrainage bestaat uit een afvoergoot. Voor vloer- en wanddrainage wordt er een noppenmembraan aangebracht in de muur en vloer. Er ontstaan dan vele kanaaltjes richting een afvoerput. Deze put staat in verbinding met de riolering.

condensatievocht verhelpen

Condensatievocht in huis

Condensatievocht ontstaat door te koken, wassen en te leven in huis. Na het douchen zijn bijvoorbeeld de spiegels en de wand in een badkamer vochtig. Dit is condens. Condens komt dus in elk huis voor en met goede ventilatiemogelijkheden is dit geen probleem. Wordt er echter niet goed geventileerd of zijn er niet genoeg ventilatiemogelijkheden? Dan zet het condens zich af tegen de muur, ramen en meubels.

Nare gevolgen: schimmel op de binnenmuur

Eén van de gevolgen van condensatievochtproblemen is schimmelvorming. Schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid en zorgen voor een muffe lucht in huis. Het verwijderen van schimmels is vaak niet lastig, maar het is wel belangrijk om de oorzaak van de schimmelgroei aan te pakken.

Methode voor het bestrijden: ventilatie

Er is maar één methode om problemen met condens te bestrijden en dat is door te ventileren. Natuurlijk ventileren bestaat uit het openzetten van een raam, ventilatieroosters en ontstaat daarnaast door de naden en kieren in een woning. Wanneer er te weinig natuurlijke ventilatiemogelijkheden zijn, is het mogelijk om een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen voor de vochtbestrijding.

kelder waterdicht maken

Bouwvocht verhelpen: de technieken

Bouwvocht komt altijd voor wanneer je een nieuwe woning laat bouwen of tijdens verbouwingen, bijvoorbeeld bij het storten van beton, chapewerken of stucwerken. Het vocht dat in de bouwmaterialen aanwezig is gaat verdampen, hierdoor gaat de luchtvochtigheid omhoog. Deze problemen zijn vaak eenvoudig op te lossen met vochtbestrijding.

Natuurlijke ventilatie

Zet tijdens de verbouwing zoveel mogelijk ramen en deuren naar buiten open. Doe dit natuurlijk alleen bij droog weer. Het helpt ook als je de binnendeuren open laat staan. Hierdoor is er meer circulatie van de lucht en het vocht. Dit is een eenvoudige techniek om problemen met vocht te voorkomen tijdens een verbouwing.

De inzet van een bouwdroger

Een bouwdroger, ook wel een luchtontvochtiger genoemd, is een andere methode voor het bestrijden van bouwvocht. Het voordeel is dat het vocht een stuk sneller uit je huis is. Een bouwdroger werkt alleen optimaal wanneer het warmer is dan 12 graden. In de koude wintermaanden heb je daarom ook nog een warmtepomp in combinatie met een condensatiedroger nodig.

Een luchtontvochtiger zuigt de vochtige lucht aan met een ventilator. In de droger zit een verdamper waardoor de lucht gaat condenseren. Het condenswater wordt opgevangen en de droge lucht wordt terug in de ruimte geblazen.

Last van vocht in de kelder?

Schakel een specialist in voor de bestrijding. Vul het offerteformulier in!

Hoe vochtproblemen verhelpen door lekkage?

Een vochtprobleem wordt soms ook veroorzaakt door een lekkage. Bijvoorbeeld door verschoven dakpannen, een scheur in een waterleiding of een lek in de centrale verwarming. Het is soms lastig om de locatie op te sporen. Water loopt namelijk naar beneden en verzamelt zich daarna op een plek.

Lekdetectie

Het voordeel van een lekdetectie is dat de locatie van het lek vaak snel is opgespoord en dat er niet veel hak- of sloopwerk nodig is.

Dit zijn een aantal vormen van lekdetectie:

 • Infraroodcamera: geschikt voor lekken in warmwaterleidingen. De camera detecteert warmteverschillen in de muren en vloeren.
 • Ultrasone detectie: detectie met geluidsgolven. Geschikt voor een waterlek in een koudwaterleiding.
 • Druktest: de druk wordt in de leidingen opgevoerd en weer teruggebracht. Er is sprake van een lek in de leiding waarbij de druk niet constant blijft.
 • Endoscopie: met een kleine camera in de leidingen, holle ruimtes of onder een dak wordt gezocht naar de locatie.

Tips om vochtproblemen te voorkomen

Wij hebben nog een aantal tips om een vochtprobleem te voorkomen. Tegen optrekkende- en doorslaande problemen kun je weinig doen. Dit heeft namelijk te maken met de constructie van je woning. Maar een condensatievochtprobleem kun je vaak wel voorkomen.

Dit zijn de tips:

 • Hang was zoveel mogelijk buiten op om te drogen.
 • Open een raampje na het douchen.
 • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken.
 • Zorg dat je je woning goed blijft ventileren.

Vochtbestrijding methode & subsidie?

Voor vochtbestrijding is er op dit moment geen speciale landelijke subsidie voor particulieren. Je kunt wel een subsidie ontvangen wanneer je tegelijkertijd isolerende maatregelen neemt. Bijvoorbeeld door de gevel te bekleden met isolerend materiaal. Ga naar de energiesubsidiewijzer.nl voor alle beschikbare subsidies. Voor een Vereniging van Eigenaren is er wel een subsidieregeling. Ga dan naar rvo.nl voor informatie.

Worden de vochtplekken veroorzaakt door een lekkage? Vaak krijg je de kosten voor de gevolgschade vergoed van je verzekering. Dit is afhankelijk van je polis. Neem contact op met je verzekering om te informeren naar de mogelijkheden.

Vochtbestrijding methodes: zelf doen of uitbesteden?

Schakel een vochtspecialist in voor vochtbestrijding. Dan weet je namelijk dat de juiste methode wordt gebruikt voor de vochtbestrijding. Bovendien ben je verzekerd van het beste resultaat en hoef je zelf geen gereedschap, machines of andere apparaten aan te schaffen.

Zelf schimmel verwijderen?

Kleine schimmelplekken op de binnenmuur kun je zelf verwijderen. Maak het oppervlak schoon met speciaal reinigingsmiddel of een oplossing van water met soda. Draag een mondkapje tijdens het verwijderen, zodat je geen schimmelsporen inademt.

vocht bestrijden

Besparen op de kosten van vochtbestrijding methodes? Offertes vergelijken!

Het is belangrijk om problemen met vocht op tijd te bestrijden. Vocht veroorzaakt namelijk vochtplekken, zwarte schimmels en tast je woning aan. Er zijn verschillende methodes voor vochtbestrijding. Een vochtspecialist geeft je graag deskundig advies over de meest geschikte methode voor de vochtbetrijding.Besparen op de bestrijdingskosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Je bespaart op de vochtbestrijding door offertes met scherpe prijzen van specialisten te vergelijken! Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen. Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken