Optrekkend vocht bestrijden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Optrekkend vocht

Zie je vochtige plekken of schimmelvorming ontstaan aan de onderzijde van de muren van je woning? Dan heb je waarschijnlijk last van optrekkend vocht! Wanneer je optrekkend vocht niet gaat bestrijden, wordt het probleem steeds groter. Het vocht kruipt namelijk steeds hoger en tast een groter oppervlak aan. Door de zouten in het grondwater wordt er nog meer vocht aangetrokken, waardoor opstijgende vochtproblemen snel verergeren. Wil je vochtproblemen bestrijden?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk prijsopgaven van vochtexperts in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Er zijn verschillende methodes voor het bestrijden van optrekkend vocht. Op deze pagina vind je meer informatie over injecteren en onderkappen van de muren en Carebrick-vochtbestrijding. Daarnaast geven we je een aantal gemiddelde prijzen.optrekkend vocht muur

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is grondwater dat optrekt via de fundering en de buitenmuren van een huis. Zonder vochtwering kruipt het grondvocht steeds verder omhoog. Het probleem wordt steeds erger en tast je woning aan. Denk aan loslatende muurafwerking, betonrot, schimmelvorming en vochtplekken.

Optrekkend vocht komt meestal voor bij oudere woningen. Deze woningen hebben nog geen waterkering en hierdoor wordt het grondwater geabsorbeerd door de fundering en de muur. De nieuwere woningen worden gebouwd met een vochtwering, waardoor die hier minder last van hebben.

Opstijgend vocht herkennen

Je herkent opstijgend vocht door de vochtplekken die op de muren verschijnen. Dit komt zowel voor op de buitenmuren als op de binnenmuren. Een ander gevolg is de groei van zwarte schimmel aan de onderzijde van de binnenmuren. Je ruikt dan een muffe en bedompte lucht in huis.

Op de buitenmuren komt ook vaak een salpeteruitslag voor. Salpeter ontstaat doordat het grondwater reageert op de aanwezige kalciumcarbonaat in de stenen. De uitslag kun je herkennen aan een witte harige aanslag aan de onderzijde van de buitenmuur.

Optrekkend vocht in muren: de oorzaken

De oorzaken van optrekkend vocht zijn een afwezigheid van een waterkering in de buitenmuren, stijgend grondvocht en een vochtige kelderruimte. Het komt voornamelijk voor bij oudere woningen, maar bij een verkeerde constructie is het ook mogelijk bij nieuwere woningen. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van optrekkend vocht.

Oud huis zonder waterkering

Vochtige muren door opstijgende vochtproblemen komen vaak voor bij een oud huis zonder waterkering. Veel huizen die in de jaren ’80 zijn gebouwd hebben geen vochtwering. Zo kan grondwater omhoog kruipen in de buitenmuren. Het komt uiteindelijk ook terecht in de binnenmuren.

Stijgend grondvocht

In gebieden met een hoog grondwaterpeil komen er ook meer opstijgende vochtproblemen voor. Andere oorzaken van een hoger grondwaterpeil zijn veel regen, bouwactiviteiten of vernieuwingen van het riool. Het grondwater dringt in de fundering en stijgt op naar boven via het metselwerk.

Vochtige kelder

Wanneer de kelder vochtig is door optrekkend vocht, ligt de oorzaak meestal in de constructie van de kelderruimte. Bijvoorbeeld door scheurvorming in de vloer of de keldermuren of door poreusheid van het materiaal. De kelder heeft te maken met grote hydrostatische druk. Het bevindt zich namelijk onder het maaiveld. Het grondwater drukt dan tegen de buitenmuren en de vloer aan. Wanneer het grondwaterpeil hoger komt te liggen, wordt de waterdruk ook hoger.

optrekkend vocht bestrijden

Hoe optrekkend vocht bestrijden?

Voor het bestrijden van optrekkend vocht zijn er drie methodes, namelijk het injecteren of het onderkappen van de muren of het plaatsen van Carebrick-kokers.

Welke methode geschikt is, is onder andere afhankelijk van de hardnekkigheid van het vochtprobleem. Injecteren is bij zeer poreuze muren of een groot vochtprobleem minder effectief dan onderkappen. Laat je daarom adviseren door een vochtspecialist. Vakman gezocht? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een vochtexpert bij jou uit de regio!

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende methodes voor het bestrijden van optrekkend vocht.

Buitenmuren injecteren

Het injecteren van de muren is een redelijk eenvoudige methode om optrekkend vocht te bestrijden. De vakman injecteert de muur met vochtwerende vloeistof. Afhankelijk van de poreusheid van de buitenmuren en de locatie van het grondvocht. Hij boort hiervoor een aantal gaten van ongeveer 15 millimeter in de muur. Hij boort de gaten in een hoek van 10 tot 30 graden met een afstand van 10 tot 15 centimeter.

Na het boren van de gaten injecteert de vochtexpert de muur met een vochtwerende vloeistof of gel. Het middel wordt opgenomen door de muur en hard daarna uit. Hierdoor ontstaat er een waterkering.

Deze bestrijdingsmethode kost ongeveer €100,- per lopende meter.

Muren onderkappen

Het onderkappen van de muren is een ingrijpende methode voor het bestrijden van grondvocht. De muur wordt namelijk aan de onderzijde, gelijk aan de vloerpas, doorgezaagd. Daarna wordt de muur meter per meter een paar centimeter opgetild. In de zaagsnede plaatst de vakman vervolgens een waterkering van kunststof, folie, vochtschermen of hydraulische mortel.

Het behandelen van de muur met deze methode is een permanente oplossing. Het zorgt niet alleen voor het verhelpen van optrekkend vocht, maar verhoogt ook de waarde van je huis. Nadeel is dat het arbeidsintensief is en dat je door het breekwerk de binnenmuur opnieuw moet afwerken.

De gemiddelde kosten liggen tussen de €100,- tot €150,- per lopende meter.

Besparen op optrekkend vocht bestrijden?

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%

Gratis offertes vergelijken

Carebrick vochtbestrijding

Carebrick vochtbestrijding is een permanente oplossing voor het verhelpen van optrekkend vocht. Een vochtspecialist boort een aantal gaten in de buitenmuur aan de onderzijde, ongeveer twee per meter. In deze gaten plaatst hij vervolgens keramische kokers. De koude lucht in de kokers trekt het water aan en voert dit af naar buiten. Er ontstaat een natuurlijk verdampingsproces.

Het plaatsen van Carebrick-kokers kost gemiddeld €115,- per lopende meter.

Kelder waterdicht maken met kelderdichting

Er zijn twee manieren om een kelder waterdicht maken. Namelijk kelderdichting door middel van bekuiping of door het aanbrengen van kelderdrainage. Het verhelpen van vochtproblemen met kelderdrainage bestaat uit een afvoergoot of noppenmembraam in de vloer of de wand. Het vocht wordt via de goot en de noppen afgevoerd naar een put die in verbinding staat met de riolering.

Hoe wordt kelderbekuiping aangebracht?

Een specialist verwijdert eerst zoveel mogelijk de pleisterlaag. Daarna begint hij met het behandelen van de zwakke plekken met waterdicht mortel. Vervolgens brengt de vochtexpert een fixeerlaag aan op de wanden en de vloer. Na het drogen brengt hij vervolgens nog een aantal lagen cementmortel met kunsthars aan voor de kelderdichting. Deze methode om de kelder waterdicht te maken kost een aantal dagen, want elke laag moet goed drogen.

Het waterdicht maken van de kelderruimte kost gemiddeld €4.000,- tot €10.000,-.

optrekkend vocht bestrijden kosten

Wat zijn de kosten voor het bestrijden van optrekkend vocht?

De gekozen methode voor vochtbestrijding is van invloed op de buitenmuren. Injecteren is één van de goedkoopste methodes om optrekkende vochtproblemen te verhelpen. Dit kost gemiddeld €100,- per lopende meter. Voor een muur van 8 meter lang moet je dan denken aan een gemiddelde prijs van €800,-. Onderkappen is duurder. Voor dezelfde lengte muur moet je dan rekening houden met kosten van ongeveer €800,- tot €1.200,-. Daarnaast is het na deze behandeling nog nodig om de binnenmuren opnieuw af te werken.

Vochtproblemen verhelpen met Carebrick is minder ingrijpend en goedkoper. Per lopende meter kost dit gemiddeld €115,-. De prijs van een kelderdichting is gemiddeld €4.000,- tot €10.000,-. Kelderdrainage is goedkoper dan kelderbekuiping, want dit is minder arbeidsintensief. Lees op deze pagina meer over de prijs van vochtbestrijding.


Optrekkend vocht behandelen: kosten 2024

Opdracht Gemiddelde prijs*
Buitenmuur injecteren €100,- per lopende meter
Muren onderkappen €100,- tot €150,- per lopende meter
Carebrick €115,- per lopende meter
Kelderdichting €4.000,- tot €10.000,-

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief materialen en btw. Vraag voor exacte kosten gratis offertes aan via het offerteformulier

Besparen op de kosten voor optrekkend vocht bestrijden?

Vind snel en eenvoudig een geschikte vochtspecialist. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes & bespaar.

Vochtproblemen bij opstijgend vocht

Een aantal veelvoorkomende opstijgende vochtproblemen zijn vochtige plekken en schimmelvorming op de binnenmuren. Daarnaast zien specialisten ook vaak dat de muurafwerking aangetast wordt. Pleisterwerk brokkelt bijvoorbeeld af en behang en verf laten los. Een huis met veel vocht ruikt vaak bedompt en een beetje muf.

Na verloop van tijd kan het zelfs schade veroorzaken aan de constructie van je huis. Bijvoorbeeld in de vorm van rotte vloerbalkkoppen en zoutuitbloeiingen. De aanwezigheid van zout versterkt de zogenaamde capilaire werking, want zout trekt nog meer water aan. Hierdoor verspreidt optrekkend vocht zich nog sneller.

Vochtplekken en schimmel in huis

Je verwacht het misschien niet, maar schimmelvorming in de meterkast wordt onder andere veroorzaakt door optrekkend vocht. De vochtige lucht komt uit de kruipruimte via openingen in de vloer in de meterkast. Schimmelvorming komt daarnaast veel voor aan de onderzijde van de binnenmuren. Hierbij gaat het meestal om zwarte schimmels. Het is belangrijk om schimmels snel te laten verwijderen.

Een ander gevolg wat zichtbaar is in je huis zijn vochtige plekken op de binnenmuren. Deze lelijke plekken ontstaan in de randen en hoeken aan de onderzijde van de muur. Ze worden steeds groter wanneer het probleem niet aangepakt wordt.

Uitbesteden aan een vochtexpert?

Het bestrijden van optrekkend vocht is niet iets wat je zelf kunt doen. De vochtbestrijdingsmethodes vereisen namelijk vakkennis en ervaring en bovendien is er speciaal gereedschap nodig. Tijdens het onderkappen houdt de specialist bijvoorbeeld steeds de stabiliteit van je woning in de gaten. Daarnaast weet de specialist precies welke methode geschikt is. Wist je dat er zelfs verschillende soorten injectievloeistoffen en -gels zijn? Door een vochtexpert in te schakelen weet je zeker dat de juiste gebruikt wordt.

Dit zijn de voordelen:

  • Je bent snel van het probleem met optrekkend vocht af.
  • De specialist gebruikt de juiste methode.
  • Je hoeft zelf geen gereedschap of machines aan te schaffen.

optrekkend vocht in huis

Besparen op de kosten van een vochtspecialist? Vergelijk offertes!

Optrekkend vocht is zeer vervelend. Niet alleen veroorzaakt het vochtige muren en vochtplekken op de binnenmuren. Het veroorzaakt ook schimmelvorming en het tast de constructie van je woning aan. Het is belangrijk om opstijgend vocht zo snel mogelijk te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende methodes geschikt. Schakel een vakman in voor het beste resultaat. Betaal niet te veel!

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt maximaal 5 offertes van vochtbestrijders bij jou uit de buurt. Vergelijk de offertes en kies de expert die aan jouw wensen voldoet. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten voor vochtbestrijding. De aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken