Vocht in muren behandelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Vocht in muren

Vocht in muren veroorzaakt lelijke vochtplekken, schimmels en het verhoogt de luchtvochtigheidsgraad in huis. Het is dus belangrijk om bij vocht in muren zo snel mogelijk een vochtbestrijding expert in te schakelen!

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de offertes van verschillende vakmannen in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% te besparen!

Deze pagina gaat verder in op vocht in muren: hoe ontstaan vochtige muren en waar komt het vocht in de muren vandaan? Ook lees je meer over de gevolgen en de behandeling van vochtige muren.vocht in binnenmuur

Vocht in de muren: wat zijn de oorzaken?

Last van vocht in de muren? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, zoals optrekkend grondwater, vochtdoorslag en condensatievocht. Maar het kan ook voorkomen dat je muur vochtig is door een lekkage in de waterleiding.

Het is in ieder geval belangrijk dat je precies weet wat de oorzaak is. Pas dan kun je vocht in muren behandelen. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende problemen en wat de oorzaak hiervan is. Ben je benieuwd wat het probleem bij jou is? Start nu je offerteaanvraag en vind een vochtbestrijding expert in jouw regio.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht ontstaat doordat grondvocht in de muur gezogen wordt. Dit trekt langzaam omhoog, waarna er vervelende vocht- en schimmelplekken op de muur ontstaan. Optrekkend vocht kan ontstaan op zowel binnen- als buitenmuren. Dit komt vooral bij oudere huizen, waarbij de muren in contact staan met de gemetselde fundering. Meestal ontstaat dit probleem in de loop der jaren, en verergert het langzamerhand.

Optrekkend vocht is te bestrijden door een zogeheten vochtkering in de muur te plaatsen. Dit is een waterdicht materiaal dat voorkomt dat grondwater nog verder omhoog kan trekken.

Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht is er een ander probleem. Regen dat tegen de muur aanslaat wordt door het metselwerk opgezogen. Dit uit zich zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant in vervelende vochtproblemen: het behang laat los, schilderwerk gaat bladderen of er ontstaan vocht- of schimmelplekken.

In eerste instantie zijn de problemen van doorslaand vocht vergelijkbaar met de problemen die ontstaan door optrekkend vocht. Toch moeten beide problemen op een andere manier behandeld worden! Als je last hebt van vocht in een binnenmuur is het belangrijk om een juiste vochtdiagnose te laten stellen. Om doorslaand vocht te bestrijden moet je de buitenmuur helemaal waterdicht maken.

Condensatievocht

Condensatievocht is een probleem dat vaak voorkomt. Condensatievocht ontstaat altijd en overal. Het wordt pas een probleem als het condensatievocht niet naar buiten wordt afgevoerd. Bij een gebrek aan ventilatie blijft vocht op muren plakken, op de plafonds en op de ramen. Dit herken je onder meer aan beslagen ramen.

Er zijn een aantal activiteiten die condensatievocht verergeren. Dit zijn bijvoorbeeld koken, douchen en sporten. Ook het drogen van de was zorgt voor extra vocht in de lucht. Om condensatievocht in huis te bestrijden moet je jouw huis beter ventileren.

Vocht in muur door lekkage

Vochtige binnenmuur? Dit kan natuurlijk ook ontstaan door een lekkage in de waterleiding, bijvoorbeeld! Dat is lastig te achterhalen, want doordat de leidingen allemaal netjes in de muren zijn weggewerkt, lekt er ongemerkt heel veel water in de muur.

Vocht in muren door lekkages veroorzaakt dezelfde symptomen als andere vochtproblemen: de wandafwerking laat los, er ontstaan vervelende schimmel- en vochtplekken en je ruikt waarschijnlijk een muffe, bedompte geur. Vermoed je dat het vocht in de muren ontstaat door een lekkage? Dit controleer je door alle kranen dicht te draaien. Als de watermeter in de meterkast doorloopt dan is er waarschijnlijk een lekkage.

Vakman inschakelen om vocht in muren te behandelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Wat zijn de gevolgen van vochtige muren?

Vocht in muren heeft negatieve gevolgen voor je woning en je gezondheid. De meest voorkomende gevolgen zijn vocht- en schimmelplekken. Doordat de muur vochtig aanvoelt laat het behang los en gaat verf afbladderen. Je kunt vochtige muren niet zomaar herstellen: de muur moet eerst goed droog zijn, en daar gaat wat tijd overheen.

Maar daarnaast zorgt een vochtige muur ook voor een muffe geur in huis en een te hoge luchtvochtigheid. Je merkt misschien ook dat je last krijgt van gezondheidsklachten: chronische verkoudheden, benauwdheid en vermoeidheid worden veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheidsgraad.

Bovendien trekt een vochtige omgeving ongedierte aan. Bij vochtige muren heb je waarschijnlijk meer last van zilvervisjes en pissebedden. Het is dus slim om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen.

Dit zijn een aantal gevolgen van vochtige muren:

  • Vochtplekken
  • Schimmels
  • Loslatende wandafwerking
  • Vocht op ramen
  • Muffe, bedompte geur in huis
  • Te hoge luchtvochtigheid
  • Gezondheidsklachten
  • Ongedierte in huis

Vochtbestrijder inschakelen? Vraag gratis offertes aan!

vocht in muren behandelen

Vochtige muren behandelen

Tijd om de vochtige muren te behandelen! Laat dit doen door een vakman, zodat je zeker weet wat de oorzaak van alle problemen is. Alleen dan kun je vochtige muren effectief aanpakken. Er zijn verschillende manieren om het probleem te bestrijden. Heb je last van doorslaand vocht, laat dan bijvoorbeeld de vochtige muren impregneren. Dit voorkomt dat regenwater nog langer in de muur trekt.

Heb je juist last van optrekkend grondwater? Laat de vochtige muren injecteren om zo een vochtkering te creëren. Hieronder lees je meer over de verschillende methodes.

Vocht in muur meten

Om zeker te weten wat de oorzaak van het probleem is, wil de vakman eerst het vocht in de muur meten. Zo weet hij wat de vochtigheidsgraad is en ook wáár het probleem ongeveer zit. Dit doet hij met een speciale vochtmeter.

Er zijn twee types:

  • Niet destructieve vochtmeters: deze houdt hij met een meetkop tegen de wand waarna hij de vochtigheidsgraad van het scherm afleest.
  • Destructieve vochtmeters: deze gebruiken steekpennen om het vocht in de muur te meten. Dit wordt vooral gebruikt tijdens verbouwingen, omdat dit de muur (licht) beschadigt.

Bestrijden vocht in binnenmuur

Vocht in de binnenmuur bestrijden kan op verschillende manieren, maar de methode is wel heel erg afhankelijk van de oorzaak van de vochtige muur.

Heb je last van optrekkend vocht? In dat geval laat je het vocht in de muren aanpakken door de muur te injecteren. Bij deze methode injecteert de vakman een watervast middel dat zich uitzet in de hele breedte van de muur. Zo kan vocht niet verder omhoog trekken dan de onderste rij bakstenen.

Pas als de oorzaak is behandeld raden we je aan ook de schimmel te (laten) verwijderen. Laat de muur goed drogen voordat je de afwerking van de muur herstelt.

Vocht in buitenmuur: methodes voor vochtbestrijding

Ook voor vocht in de buitenmuur zijn verschillende methodes. In het geval van optrekkend vocht kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de buitenmuur te onderkappen. In dit geval maakt de vakman handmatig een waterkering, waardoor grondwater niet verder omhoog kan. Hij verwijdert meter voor meter een rij bakstenen en plaatst een waterdicht materiaal in de muur. Daarna plaatst hij de stenen weer terug.

Last van vochtdoorslag?

Dan moet je de buitenmuur waterdicht maken. Dit kan door de vochtige muur te impregneren. Impregneren houdt in dat je een waterdichte beschermlaag aan laat brengen. Regenwater wordt dan niet langer naar binnengezogen.

Kosten vocht in muren behandelen

Wil jij vocht in muren laten behandelen? De kosten van vochtbestrijding hiervoor zijn volledig afhankelijk van het probleem en de gekozen methode. De prijs voor het behandelen van opstijgend vocht start vanaf €100,- per strekkende meter.

Heb je juist last van doorslaand vocht, dan variëren de prijzen van €8,- tot €45,- per m², afhankelijk van de gekozen methode en eventuele extra werkzaamheden. Wil je de vochtige keldermuren behandelen om de luchtvochtigheid hier te verbeteren? Houd dan rekening met prijzen ongeveer €50,- per m².

Houd er rekening mee dat dit alleen de prijzen voor de vochtbestrijding in de muur zijn. De kosten lopen iets verder op als je de muur ook laat herstellen.

Laat jouw vochtprobleem snel oplossen, schakel een vochtspecialist in!

Vind eenvoudig en snel de vochtexpert met het beste aanbod bij jou in de buurt!

Gratis offertes vergelijken

Vocht in de muur zelf oplossen?

Kan ik vocht in de muur zelf oplossen? Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om de muren goed te laten drogen. Voldoende ventileren, bijvoorbeeld, of het plaatsen van een vochtvreter of bouwdroger. Voor de meeste werkzaamheden schakel je toch het beste een vochtbestrijding expert in.

Waarom?

Het stellen van een juiste vochtdiagnose is erg lastig zonder de juiste middelen en ervaring. Een vakman kan je precies vertellen wat het probleem van de oorzaak is. Pas dan kun je de muur behandelen. Daar komt nog bij dat je wilt voorkomen dat er beschadigingen ontstaan aan de muur. Door een verkeerde methode of een gebrek aan de juiste materialen is de kans op beschadigingen erg groot. Een vochtbestrijding expert bestrijdt jouw vochtprobleem snel en efficiënt.

Ben ik verzekerd voor vochtbestrijding?

Schade op je muren door vochtproblemen? Het kan zijn dat je hiervoor verzekerd bent. Dat is fijn, want in dat geval dekt je verzekeraar mogelijk een deel van de schade!

Of je wel of niet verzekerd bent hangt vooral af van je verzekering en de dekking hiervan. Je schade wordt alleen vergoed als je aan kunt tonen dat je voldoende maatregelen hebt getroffen om problemen te voorkomen. Is dit niet het geval, dan is de schade niet gedekt.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat alleen de schade die ontstaat door de vochtproblemen eventueel gedekt is. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van de vochtbestrijding in je muur.

vocht in muren behandelen

Vocht in de muren bestrijden? Bespaar op de kosten!

Heb jij ook last van vocht in muren? Schakel dan snel een vakman in! Hij stelt de juiste vochtdiagnose en past de vochtbestrijding in de muur aan op de oorzaak. Zo weet je zeker dat jouw vochtprobleem echt verdwijnt! Op zoek naar een expert in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk meerdere offertes van experts in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod. Op die manier bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs. En geen zorgen: deze offerteaanvraag is namelijk gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken